top of page
Yazarın fotoğrafıpatikahukuk

Zincirleme Suç

Güncelleme tarihi: 25 Nis

Türk Ceza Kanunu'nun 43. maddesinde düzenlenen Zincirleme Suç kavramı, belirli koşullar altında işlenen suçların cezalandırılması için önemli bir mekanizmayı içermektedir. Bu kavrama göre, aynı suçun farklı zamanlarda birden fazla kez işlenmesi veya aynı suçun birden fazla kişiye karşı tek bir fiille işlenmesi durumunda ceza arttırılmaktadır.



Türk Ceza Kanunu’nun 43. maddesinde düzenlemesini bulan Zincirleme Suç müessesinde;


            a--) Bir suç işleme kararının icrası kapsamında bir kişiye veya topluma karşı değişik zamanlarda aynı suçun birden fazla işlenmiş olması,( TCK 43/1 )

            b-) Aynı suçun birden fazla kişiye karşı tek bir fiile işlenmiş olması,( TCK 43/2 )

Hallerinde bir cezaya hükmedilir. Ancak bu ceza, dörtte birinden dörtte üçüne kadar arttırılır.

 

            Türk Ceza Kanunu’nun 43/3 maddesinde de Zincirleme Suç hükümlerinin uygulanamayacağı suçlar sayılmış olup,

            1-Kasten Öldürme,

            2-Kasten Yaralama,

            3-İşkence,

            4-Yağma.

Suçlarında aynı mağdura yönelik değişik zamanlarda birden fazla kez işlenmiş olunması halinde tek bir suç değil, işlenen sayı kadar suçun varlığı söz konusu olacaktır.

 

            Failin, mağdura değişik zamanlarda olacak şekilde hakaret etmesi veya tehdit sözü söylemesi halinde tek bir hakaret veya tehdit suçunun var olduğu kabul edilecek ancak cezası dörtte birden dörtte üçe kadar arttırılacaktır.


            Failin, mağdura değişik zamanlarda olacak şekilde iki kez kasten yaralama eyleminde bulunması halinde Türk Ceza Kanunu’nun 43/3 maddesindeki düzenleme nedeniyle fail hakkında gerçekleştirdiği iki ayrı kasten yaralama eyleminden dolayı cezalandırılması yoluna gidilecektir.

           

            Türk Ceza Kanunu’nun 43/1 maddesi uyarınca Zincirleme Suç hükümlerinin uygulanabilmesi için;


            a-) Aynı suçun değişik zamanlarda birden fazla kez işlenmesi,

            b-) İşlenen suç mağdurlarının aynı kişi olması,

            c-) Bu suçların aynı suç işleme kararı altında işlenmesi,

Şartlarının bir arada bulunması gerekmektedir.


            Failin, mağdura 10 gün arayla olacak şekilde cinsel taciz oluşturan sözleri söylemesi nedeniyle, tek bir cinsel taciz suçundan cezalandırılması yoluna gidilecek ceza TCK 43/1 maddesi uyarınca dörtte birden dörtte üçe kadar arttırılacaktır.

 

            Türk Ceza Kanunu’nun 43/2 maddesi uyarınca Zincirleme Suç hükümlerinin uygulanabilmesi için;

            a-) Fiilin hukuki anlamda tek olması,

            b-) Birden fazla suçun işlenmiş olması,

            c-) İşlenen birden fazla suçun aynı suç olması,

            d-) Bu suçların mağdurlarının farklı olması,

Şartlarının bir arada bulunması gerekmektedir.


            Failin bir odada bulunan çok sayıda kişinin üzerine kapıyı kilitlemesi halinde fail hakkında tek bir kşiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan dolayı cezalandırılması yoluna gidilecek ceza TCK 43/2 maddesi uyarınca dörrte birden dörre üçe kadar arttırılacaktır.

 

            Bu noktada " hukuki kesinti " kavramı üzerinde durulması gerekmektedir. Yapılan soruşturma sonucunda toplanan deliller ile failin suçu işlediği yönünde yeterli şüphenin var olması halinde Cumhuriyet savcısınca CMK 170. maddesi uyarınca iddianame düzenlenmek suretiyle hukuki kesinti oluşmaktadır. İddianamenin düzenlenmesiyle hukuki kesinti oluştuğundan iddianameye konu eylemin iddianamenin düzenlenmesinden sonra da devam ediyor olması halinde Zincirleme Suç hükümlerinden değil ayrı bir suçun varlığından söz edilmesi gerekmektedir.


            Buna karşın işlemiş olduğu suçtan dolayı henüz hakkında iddianame düzenlenmeden, failin aynı suç işleme kararıyla ve aynı mağdura karşı yeniden suç işlemesi durumunda hukuki kesinti gerçekleşmeden aynı suçun işlenmesi söz konusu olduğundan fail hakkında Zincirleme Suç hükümleri uygulanacaktır. Yani iddianamenin düzenlenmiş olması hukuki kesintiye sebep olduğundan iddianamenin düzenlenmesinden sonra olacak şekilde aynı suç işleme kararı doğrultusunda aynı mağdura karşı yeni suç işlenmiş olunması halinde Zincirleme Suç hükümlerinden değil ayrı bir suçun varlığından söz edilecektir.


            Failin işlediği suçlar aynı nitelikte ise örneğin her biri suçun basit veya nitelikli hali ise burada ceza bu basit veya nitelikli hal üzerinden belirlenecektir. Failin işlediği suçlardan bir kısmı suçun basit, bir kısmı da nitelikli hali ise, nitelikli hal daha fazla ceza verilmesini gerektiren bir nitelikli hal ise ceza bunun üzerinden belirlenmeli, ancak nitelikli hal suçun basit şekline göre daha az ceza verilmesini gerektiren bir nitelikli hal ise ceza suçun basit şekli üzerinden belirlenmelidir. Suçlardan birinin tamamlanmış diğerinin teşebbüs aşamasında kalması durumunda, şayet suçlar aynı nitelikte ise örneğin ikisi de suçun basit şekli ise tamamlanmış suçtan hüküm kurulmalıdır. Tamamlanmış olan eylem suçun basit halini, teşebbüs aşamasında kalmış eylem ise suçun nitelikli halini oluşturuyorsa bu durumda her bir suç için ayrı ayrı uygulama yapılarak sonucuna göre hangi suç daha ağır cezayı gerektiriyorsa o suç üzerinden zincirleme suç hükümleri uygulanmalıdır.

 

            Zincirleme suça dahil olan bir suçtan bu durum gözetilmeksizin mahkumiyet kararı verilmiş ve bu karar kesinleşmiş ise zincirleme suça konu ikinci suçla ilgili olarak mahkemece, kesinleşen hükme konu eylem de dikkate alınarak zincirleme suç hükümlerinin uygulanması suretiyle hüküm kurulmalı, kesinleşen hükümdeki ceza sonuç cezadan indirilmeli, böylece yargılaması devam eden suça ilişkin ceza belirlenmelidir.

50 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page